Hedendaags Kunstkabinet

Expositie is afgelopen

‘Shapes of Stillness’ - Lara van der Beek

Tentoonstelling 18-11-2023 t/m 17-12-2023 > Den Bosch
Hedendaags Kunstkabinet ‘Shapes of Stillness’ - Lara van der Beek
Hedendaags Kunstkabinet ‘Shapes of Stillness’ - Lara van der Beek (2)
Lara van der Beek maakt minimalistische fotografische sculpturen, met als doel een diepgaande verbinding en interactie te creëren tussen mijn werk en de kijker. Door de samensmelting van fotografie en beeldhouwkunst overstijgt ze de traditionele grenzen van fotografie en schept ze nieuwe dimensies van visuele verhalen vertellen. Vanuit verschillende hoeken en afstanden komen nieuwe dimensies en onthullingen naar voren, waardoor de kijker wordt uitgenodigd om het stuk op een dieper niveau te verkennen en ermee bezig te zijn. Haar kunstwerken verdiepen zich in thema’s die diep persoonlijk en universeel significant zijn: geestelijke gezondheid, identiteit en eigenliefde. Zij nodigt kijkers uit via haar werk om na te denken, zich te verdiepen in hun eigen verhalen en troost en inspiratie te vinden in de gedeelde menselijke ervaring. Uiteindelijk is het haar artistieke missie om betekenisvolle dialogen op gang te brengen en verbindingen te smeden tussen het kunstwerk en de kijker. Zij gelooft dat kunst de kracht heeft om emoties op te roepen, perspectieven uit te dagen en verandering teweeg te brengen.

‘Shapes of Stillness’ is een ode aan de introvert. We leven in een maatschappij met een voorkeur voor extraverte eigenschappen. Extraverte mensen worden vaak gezien als zelfverzekerd en charismatisch, wat voordelig kan zijn in verschillende sociale en professionele omgevingen. Individuen die de neiging hebben om zich naar binnen te richten en die stiller zijn, worden vaak gezien als verlegen en saai. Lara gelooft dat introverte mensen ook veel kwaliteiten en sterke punten hebben. Als introvert heeft ze altijd gehoord dat ze extraverter zou moeten zijn. Ze had voortdurend de behoefte om dit aan haarzelf te veranderen. De ideale balans ligt in het waarderen van de verschillende persoonlijkheden en sterke punten die individuen meebrengen, ongeacht hun introverte of extraverte neigingen. Met ‘Shapes of Stillness’ wil ik waardering tonen voor introverten en de kijker laten zien dat introvert zijn prima is.

De sculpturen en de presentatievorm van dit project zijn geïnspireerd op het brein van een introvert. Dit komt omdat het anders functioneert dan dat van een extravert. In de hersenen van een introvert persoon stroomt meer bloed via een langere en ingewikkeldere route. Het bloed stroomt vooral langs de delen van de hersenen die te maken hebben met denken en de innerlijke belevingswereld. Daardoor zijn introverte mensen meer naar binnen gericht en doen ze er soms langer over om ergens op te reageren. Bij extraverte mensen is de route daarentegen kort en eenvoudig. Het bloed stroomt langs de delen van de hersenen die zich bezighouden met externe prikkels. De manier waarop onze hersenen werken is niet iets dat we kunnen veranderen, dus we moeten ook niet het gevoel hebben dat we dat moeten proberen.

Vernissage: zaterdag 18 november vanaf 15:30 uur.
Finissage: zondag 17 december vanaf 15:30 uur.

De toegang is uiteraard gratis en u bent van harte welkom.

Verder is het Hedendaags Kunstkabinet geopend op elke zaterdag en zondag tussen 12:00 en 17:00 uur of op afspraak.
Hedendaags Kunstkabinet Den Bosch

Het Hedendaags Kunstkabinet bestaat sinds 30 april 2022 en is gestart uit idealisme en liefde voor de hedendaagse kunst.

We zien namelijk een groot verschil tussen wat er te zien is in de hedendaagse kunstmusea en de meeste galeries. Daarbij kiezen we met name voor kunstenaars voor wie het experiment hoog in het vaandel staat. Omdat dat in onze visie essentieel is en zo kunst zich onderscheidt van vakmanschap. We laten zien hoe zij grenzen blijven verleggen door gebruikmaking van een diversiteit aan media zoals fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, film, installatie, geluid, performance en vooral cross-overs daartussen.

Om het grote gat op te vangen tussen groepsexposities en musea geven we kunstenaars, zowel startend als gevorderd, de gelegenheid een solo-expositie te organiseren die dan vijf weekenden te zien zal zijn. Dit doen we omdat het werk van een kunstenaar dan veel beter tot zijn recht komt dan bij groepsexposities. Over het algemeen is dat voor een zelfstandig kunstenaar te duur. Elke expositie opent en eindigt feestelijk met een opening en een afsluiting waarbij de kunstenaar ook aanwezig zal zijn om het werk toe te lichten. Hierbij zorgen we ervoor dat de kosten voor de kunstenaar laag blijven om zodoende een ideaal ??carrière-opbouwend platform te zijn.

We zien onszelf liever als een expositieruimte dan een galerie waarbij alle aandacht naar de kunstenaar en zijn werk gaat. Dat houdt in dat er niet altijd verkoopbaar werk is. Als er wel werk te koop is kan dat zijn vanaf een paar tientjes tot enkele duizenden Euro’s. Dat ligt dan geheel aan de aard van het werk en de kunstenaar.

We proberen heel laagdrempelig te blijven om zo zoveel mogelijk mensen van alle facetten van de hedendaagse kunst te kunnen laten genieten. Daarom is iedereen welkom om het werk te komen bewonderen.

Openingstijden

zaterdag 12:00 - 17:00 uur
zondag 12:00 - 17:00 uur
of op afspraak

Stuur een bericht naar Hedendaags Kunstkabinet